Bezoek Dutch Design Week

 

Auto, boot, bus, trein en weer terug; Texel – Eindhoven is een grote afstand, maar mijn bezoek aan de Dutch Design Week (DDW) was echt de moeite waard.

Ik bezocht de stand van Reina en Cathelijne van The Knitwitstable over verwerking van vacht tot textiel en zag de installatie H.E.R.B.S. van Nienke Hoogvliet Studio over verven van textiel.

Op dit moment heeft Texelse Schapenwol vijf natuurtinten in het assortiment. Ik ben op zoek naar een bijzondere manier om de garens te verven, vanzelfsprekend op een duurzame manier. Een bezoek aan Nienke past hier goed bij. Zij heeft een ontwerpstudio en houdt zich onder andere bezig met materiaalonderzoek.
Haar installatie was overzichtelijk en verzorgd en bestond uit drie badkuipen met plantaardige verf. Daarbij een groot rek met witte blouses en t-shirts. Iedere bezoeker kreeg de mogelijkheid een blouse naar keuze in een van de verfbaden te kleuren en daarna gelijk mee te nemen of later op te halen. Een goed idee om de bezoekers praktisch bij haar denkwijze te betrekken. Want dat is wat Nienke wil: mensen laten nadenken over hun handelen.

 

De gedachten achter H.E.R.B.S. stonden duidelijk op tekstborden vermeld. Geverfde textiel kan schadelijke stoffen bevatten die onze huid kunnen binnendringen en slecht zijn voor onze gezondheid. Nienke gaat hierop door en komt met een verrassende gedachte: kan het ook andersom? Is het mogelijk dat geverfde kleding die wij dragen stoffen afgeeft die juist goed zijn voor onze gezondheid? Is dit mogelijk door te verven met kruiden? Kruiden staan bekend om hun medicinale effecten en worden op veel manieren gebruikt om bij te dragen aan onze gezondheid: in voedsel, medicijnen of cosmetica. En zo laat Nienke haar bezoekers kiezen uit een verfbad met indigo, geelwortel of meekrap zodat je thuis door het dragen van de blouse zelf een positief effect van het verfkruiden kunt ervaren.

Ik koos voor geelwortel, gewoon omdat ik het lekker geel vind. De ideeën van Nienke zijn vernieuwend en maken dat ik scherper nadenk over mijn keuzes om de Texelse Schapenwol te verven. We hebben afgesproken contact te houden.

 

Nienkehoogvliet.nl

Theknitwitstable.nl

Deel dit artikel:

Facebook
WhatsApp
Email