We gaan meer dan vier eeuwen terug. Texel is een klein eiland waarop de inwoners leven van de visserij, het loodswezen en de schapenhouderij. De duizenden schapen worden gehouden voor de wol, de melk voor schapenkaas en voor de verkoop van de lammeren. Wolwever Jan Jansz. (de z is een afkorting van zoon; Jan is naar zijn vader Jan vernoemd) houdt zich behalve met het weven van wol ook bezig met wolhandel. De vele schapen op Texel leveren zoveel wol dat er flinke partijen naar ‘de overkant’ verkocht kunnen worden.
In 1605 ontstaat er ruzie over de hoeveelheid geleverde wol tussen Texelaar JanJansz. en de Leidse koopman in wol Piet van Pene. Beide zijn in Leiden voor een notaris verschenen om het geschil vast te laten leggen. Hier ging het om: Texelaar Jan Jansz. heeft 3000 pond wol verkocht aan de Leidse wolkoopman maar slechts 500 pond geleverd. De rest zou binnen acht of twaalf dagen komen maar dat gebeurt niet. De koopman protesteert omdat hij kosten heeft gemaakt en schade lijdt. Een derde man verschijnt ook voor de notaris. Deze verklaart dat de wolprijs sinds een paar weken flink gedaald is. Hier eindigt de opgeschreven verklaring(1).
Een lagere prijs voor de wol?
Dat zou kunnen verklaren waarom Jan Jansz. niet wil leveren. Die wacht natuurlijk liever een hogere wolprijs af.
Honderden jaren later blijkt de prijs van de wol is nog steeds een gevoelig punt bij sommige Texelse schapenboeren. Zo sprak ik gisteren schapenboer Carlo uit De Westen. Zijn enterlingen (jaarlingen) zijn geschoren en hij belde de wolkoper hier op het eiland over de wolprijs. Die viel tegen. Carlo was heel stellig: “Ik eet liever zelf m’n wol op dan dat ik het hem lever voor maar 85 cent per kilo. Vorig jaar kreeg ik 1,10”. In de stal wachten de volle wolzakken op hun bestemming.
Bron:
Posthumus, Mr. N.W., Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche Textielnijverheid LTN III 330 1605.